Kort

  Skildpadden er sart og sky

Trods skildpadden robuste udseende er den meget sart. Den er følsom for træk og kulde og taber man den på gulvet vil det ofte være dødbringende for det lille dyr.

Det er forkert at holde skildpadder som kæledyr, da de slet ikke bryder sig om at blive nusset og kælet for. De har brug for ro og hvile og skal derfor skånes for pilfingre, og helt små børn som ofte ikke helt kan forstå at lade skildpadden i fred.

Hunde og katte sammen med skildpadder kræver at du indhegner skildpaddens område så den ikke pludselig bliver en del af fødekæden. Katte især, kan tilføje skildpadderne dybe og grimme sår, som er meget lang tid om at hele op. Der er eksempler på at hunde har spist skildpaddeunger.

  10 gode råd

Det er dit ansvar at skildpadden har det godt.
En landskildpadde tåler ikke træk, og må derfor aldrig bo på gulvet, så dør den.

Landskildpadder har brug for varme lampe for at kunne fordøje sin mad da den er et krybdyr. Du skal måle ca.40 grader under lampen.

Du skal sørge for ukrudt med stort fiber indhold og Pre Alpin produkterne når der bliver småt med ukrudt, desuden rent drikkevand hver dag.

Husk kalk hver dag, vitaminer 2 gange om ugen.

 

Skildpadden tåler ikke at blive tabt, eller trådt på. Husk de er ikke legetøj for hunde, katte og små børn.

Læs og lær om hvordan du bedst tager dig af din landskildpadde.Brug gerne biblioteket, der er flere gode bøger. læs dem inden du køber en skildpadde. Brug Krybdyrforum.dk, NHF eller andre krybdyrkyndige.

Hvis du har mulighed for det, har skildpadden bedst af et udendørs ophold i den varme sommerperiode. Dyrene trives bedst når de kan få et udendørs ophold.

Skildpadden har brug for solens UV stråler. Brug lysstofrør med UV lys til dine skildpadder (beregnet til krybdyr).

Vinter hi eller dvale har jeg ingen erfaring med, så jeg skal ikke komme med råd eller vejledning på dette område. 2006-2007 er mit første dvale år.

  Bøger & artikler om skildpadder

A.C. Highfield: Keeping and breeding tortoises in captivity
Terrariebog af Robert & Valerie Davis
Jørgen Christiansen: En bog om skildpadder
Jørgen Liljensøe: Børn holder landskildpadder
Prof. Dr. Walter Kirsche: Die Landschildkröten Europas (god, mange flotte fotos)
Hans-Werner Rudloff: Schildkröten
Günther Nietzke: Die Terrarientieren 2
Div. Artikler i NHF bladet af bla. Jan Lehmann & andre

Hartmut Wilke: Skildpadder som terrariedyr (flotte billeder men utrolige dårlig vejledning, bla. vises en græsk landskildpadde som fodres med tomat, æble og jordbær!!)