Foder

  Foder til landskildpadder

Landskildpadden er planteæder. og dets kost skal derfor bestå af varieret vegetabilsk føde, så varierende som overhovedet muligt. Den skal have frisk mad og vand hver dag.

  Hvor meget skal skildpadde have at spise?

Landskildpadder som holdes aktive i terrarie hele året, bør have 1-2 fastedage om ugen i vinter perioden, hvor de kun tilbydes frisk hø som er klippet i passende stykker.

Mine russere har fri adgang til foder hele dagen, og da de holdes på friland om sommeren har jeg ikke problemer med fedme da de så får masser af motion i sommer halvåret.

  Drikkevand – Bad

Alle arter landskildpadder har brug for frisk drikkevand hver dag. Nolge drikker sjældent og andre meget ofte. Russiske landskildpadder er én af de arter som man sjældent ser drikke af en vandskål, men gerne når de bades i 37 grader lunkent vand. Leopard skildpadder drikker ofte.Som “tommelfingerregel” bades voksne (sunde og raske selvfølgelig) skildpadder ca 1 x ugen, mens unger bades oftere – ofte 2 x ugen. Det fungerer normalt godt. Selv en kort periode hvor skildpadden er dehydreret, er meget skadeligt.
Skift gerne drikkevandet et par gange om dagen hvis det er blevet beskidt. Skift bundmaterialet under vandskålen ofte da det let bliver gennemblødt, og derved grobund for bakterier og mug.

  Kalk

Skildpadderne har brug for meget kalk til deres skjold og til knoglerne. Derfor skal du komme Kalk på deres foder hver dag, du skal bruge kalcium karbonat der er fosfat frit. Du kan købe det her .

  Vitaminer til landskildpadder

Man skal også give et kosttilskud der indeholder de vitaminer (især D3) og mineraler padden har brug for. F.eks.: Vi-Spu-Min (eller lign.) dette drysses ud over fodret (som når man drysser salt på et æg) 2 gange pr.uge. Dette kost tilskud kan købes hos de fleste dyrehandlere. Køb kun vitaminer med datomærkning. Køb vitaminer her

  Varme

Husk også at skildpadden har brug for varme, for at kunne fordøje sin føde. (se afsnittet bolig til Landskildpadden) varmespot ikke bundvarme, til voksne eksemplarer.

  Visne blade

Mine russiske landskildpadder spiser desuden af de visne blade som de har som skjul. De har også gnaver hø i deres terrarium, som de gemmer sig i, og spiser lidt af. Skildpadderne har godt af fiberrig kost.

  Kræsne skildpadder

Skildpadden kan meget kræsen men man kan langsomt tilvænne den til ny føde, ved at skjule en smule af den ny føde i dets favorit kost. Så vil den langsomt blive tilvendt den nye smag, og måske få en ny livret. Den langsomme tilvænning til en ny fodertype hjælper også skildpaddens fordøjelse, så den ikke får fordøjelsesproblemer.

Du skal holde øje med vægten
Det er vigtigt at holde øje med om din skildpadde spiser, og hvis det er et ungt dyr også tager på i vægt. Eller i det mindste ikke taber i vægt. Det er dog helt normalt at dyr i dvale taber sig under vinterdvalen. Vægten er en god indikator vedr. helbredet, taber dyret sig meget skal du omgående kontakte dyrlægen . En skildpadder ser jo robust ud med sit stærke skjold, så vægten er ofte det eneste der fortæller dig at der er noget galt.

  Kød

Du har sikkert læst i forskellige bøger, eller på nogle skildpaddesider på nettet at landskildpadder skal have kød, fisk eller æg. Det skal de mediterrane arter + de fleste andre landskildpadde arter IKKE, de er udelukkende planteædere. Skovskildpadde spiser der i mod gerne kød, som snegle regnorme osv.


  Egnet skildpaddefoder

Blade fra æble træer
Bøgeblade
Grønne blade fra blomkå (begrænset)
Grønt ukrudt (det bedste)
Græs/hø
Hibiscus blomster/blade

Kløver
Mælkebøtte blade
Mælkebøtte blomster
Vinblade
PRE ALPIN Testudo – Herbs – Fibre


  Noget skildpadden må få meget lidt af

Almindelig hovedsalat
Agurk
Gulerødder
Grøn/rød/orange peberfrugt
Broccoli
Kinakål
Squash

  Uegnet som skildpaddefoder

Bønner – for stort protein indhold
Ærter – for stort protein indhold
Hunde/Kattemad – for meget fedt/protein
Spinat – oxalsyre
Mælkeprodukter – for meget fedt/protein
Banan – for stort protein indhold/kulhydrater
Icebergsalat
Rabarber – oxalsyre
Frugt generelt- for meget kulhydrater og giver grobund for flagellater og parasitter
Brændenælder – de brænder i øjne/munden
Tidsler – stikker og give hvidt skum ud af munden