Bolig

Skildpaddens bolig kaldes et terrarie

Skildpadden er ikke et “gulv dyr”, som man har, som en lille hyggelig fætter der tøffer rundt i ens hus eller lejlighed. Landskildpadden tåler ikke kulde og træk, så dør den langsomt men sikkert. Skildpadden må gerne motionerer på gulvet, man kan sætte en varmelampe op når skildpadden er ude i huset, og den vil blive flittigt brugt.

Et stort og godt ventileret terrarium er en god bolig til din landskildpadde, så stort som muligt. Man kan selv bygge et terrarium i træ/glas. Men husk at det skal være åbent og godt ventileret. Så få fat i et, eller byg selv et der er så stort at skildpadden har god plads at leve på. Så trives den bedst.

Landskildpadden er et krybdyr og kan derfor ikke selv lave den varme som den har brug for til at overleve. Den har brug for en konstant temperatur i dets omgivelser (bolig) på 20-25 grader celsius (stue temp.) i den kølige ende, der hvor dets hus skal stå.
Desuden skal den have en “sol plads” hvor den kan opnå en legemstemperatur som er så høj at den kan fordøje sin føde. (ca. 40 grader)

En ca. 25-40 watts lampe hænges op over sol pladsen. Man måler temperaturen under lampen, og over varmepladen, der skal man så kunne måle en temperatur på ca.37-40 grader celsius. Husk flere sol pladser ved flere dyr så ingen behøve at slås om pladsen.

Det er en god ide at købe et tænd/sluk ur og sætte det til at styre lyset. Så skal der være tændt fra ca. kl. 6 til kl. 20. Da der ikke er brug for så meget varme om natten.
Check temperaturen ofte, den kan let blive for

høj om sommeren. Det er ikke en god idé at montere bundvarme i terrariet, skildpadderne kan ikke finde ud af at regulerer temperaturen da de forbinder lys med varme, de vil nemt bliver overophedet med fare for dehydrering og derved dø.

Den russiske/græske landskildpadde har brug for et godt ventileret terrarium der er åbent i toppen. Russere tåler ikke fugt.
I bunden af terrariet Kan man bruge aviser, disse er nemme at skifte men pas på brandfaren, husk en sten på til at holde aviserne nede. Man kan også bruge økologisk jord (ikke fra plantesække) blandet med sand fra en grusgrav, eller hampestrøelse som er fint til russere, det bruger vi selv. Husk at fjerne afføring/urin og madrester hver dag.

I den kølige ende af terrariet skal landskildpadden have en lille hule, hvori den kan sove og hvile sig når den bliver træt. Hulen skal fores med nogle visne blade, så den kan føle sig tryg.
Lav flere skjulesteder i terrariet, skildpadderne elsker når de kan gemme sig. De graver sig gerne ned i en bunke gnaver hø, det koster næsten ingenting, og gavner samtidig fordøjelsen hvis de spiser noget af det. Man skal passe på at høet ikke kan blive antændt af varmelamperne hvis skildpadden får slæbt det med under lampen.
Lav gerne nogle forhindringer som skildpadden kan klatre over og udforske. Russiske landskildpadder mestre klatringens kunst til et 13 tal. De kan passere næsten enhver forhindring, og kan være svære at holde inde, de kan klatre næsten lodret.


UV Belysning danner D3 vitaminer

UV lys er vigtigt for at skildpadden skal trives og udnytte kalk/vitaminer. Især hvis skildpadden ikke har mulighed for et udendørs ophold om sommeren.
Så køb et bredspektret lysstofrør, med UVA & UVB lys, beregnet til krybdyr. Et fornuftigt valg er Reptisun 5.0 som udmærker sig ved at være markedets kraftigste, med en god UV-A og UV-B andel. Reptisun 5.0.UV lys trænger ikke så godt gennem glas.
Det er en god ide at benytte et dobbelt armatur så du både kan have UV-røret og et almindeligt lysstofrør i på samme tid. Så opnår du det bedste lys. Hvis du kun bruger det bredspektrede UV-rør, kommer lyset nemt til at se “forkert” ud. UV rør mister hurtigt deres UV effekt og skal derfor udskiftes ofte, ca. hvert halve år.


Udendørs ophold om sommeren

Et udendørs ophold er alfa og omega for at skildpadderne trives. Kan man ikke tilbyde dem et ophold udendørs om sommeren, bør man overveje om det er forsvarligt at holde skildpadder overhovedet. Skildpadderne nyder godt af den friske luft, og solen UV lys. UV lyset bruges til at danne naturligt D3 vitaminer.

Ude har skildpadderne et naturligt slid på næb og klør, og man kan på den måde næsten helt undgå at skulle klippe hverken negle eller slibe næb. Skildpadderne nyder godt af den motion de får, og får også betydelig større appetit.

Det er en meget stor fornøjelse at betragte hvordan skildpadderne nysgerrigt undersøger alt. De snuser til det hele og prøver om det nu skulle kunne spises.

Skildpaddegården set lidt fra oven