Ofte stillede spørgsmål FAQ, (oversættelse fra Tortoise Trust)

Ofte stillede spørgsmål FAQ, (oversættelse fra Tortoise Trust)

tortoises thrust(Oversætter:Peter Jensen, landskildpadder.dk som nødvendigvis ikke har samme holdning som i den oversatte tekst)

Spørgsmål: Jeg har forstået behovet for kalk tilskud, men kan jeg bruge æggeskaller?

Svar: Æggeskaller er ikke godt som kalktilskud. De kan smitte dine dyr med salmonella. En meget bedre og mere sikker kilde er almindelig kalcium karbonat. Dette kan købes mange forskellige steder meget billigt. Du kan også bruge kalk-tablet supplement, eller en hvilken som helst andet fosfor frit kalk supplement beregnet til krybdyr. Vi fraråder på det bestemteste brugen af fjerkræ æggeskaller.

Spørgsmål: Hvis de mediterrane og ørkenskildpadderne ikke spiser kød, hvor får de så deres protein fra? Jeg troede at de i det mindste havde brug for noget kød for at få noget protein i deres kost?

Svar: Blomster, blade, frø og græsarter indeholder den rette mængde protein, især for den langsomme fordøjelseskanal disse skildpadder har. Tænk på nogle af de største pattedyr rundt omkring, elefanter og giraffer! De er også udelukkende planteædere og får nemt dækket deres protein behov af den bevoksning som de æder. Det er en almindelig misforståelse at når man tror at ”kød = protein” og ”grønsager = ingen protein”. Det er fuldstændigt forkert. Selv nogle grønsager kan have et faretruende højt indhold at protein for skildpadderne; ærter, bønner, lucerne og bønnespirer indeholder især for meget protein.

Spørgsmål: Kan jeg give tofu som protein tilskud, da det er et vegetabilsk produkt?

Svar: Nej. Det har et meget højt protein indhold, og også phytic acid (ikke oversat). Ydermere er det meget hurtigt fordøjer og dermed endnu mere skadeligt at fodre med end ærter og bønner. Skildpadder som tilbydes en korrekt føde, har ikke brug for ”ekstra” som dette. Det gør mere skade end gavn.

Spørgsmål: Krybdyreksperten i dyrehandlen siger at skildpadderne har brug for et vivarium(akvarie), og at den skal leve af salat og frugt. Jeres hjemmeside (Tortiose Trust) er ikke enig i dette. Hvem skal jeg tro på.

Svar: Det er meget svært for begynderen som modtager modsigende råd. Før vi viser effekten af ”krybdyrekspertens” råd, vil vi pointere at dyrehandlerens interesse er at tjene penge. De vil også sælge dig dyrt vivarium(akvarie) udstyr. Vi prøver ikke at sælge dig noget som helst – vi prøver slet og ret at forhindre dine dyr i at lide overlast pga. fejlagtige råd. Vores råd er gratis. Vi vil foreslå dig hvis du er usikker, at du tilmelder dig Tostoise Trust e-mail listen. Her kan du få gode upartiske råd og vejledning fra over 1000 skildpadde holder fra hele verden. Så er det sagt, dette er hvad som sker med din skildpadde hvis du følger ”krybdyrekspertens” råd.

deform russer 001 deform russer 002

Billederne viser en russisk landskildpadde (Testudo horsfieldii) som er opvokset i et vivarium og har levet udelukkende salat og frugt. Der er alvorlige reduktion og deformitet af skjoldet pga. kalk og/eller D3 vitamin mangel. Også næbbet er misdannet. Vivarium af akvarium typen er ikke et miljø for landskildpadder (se et habitat for horsfield’s et andet sted på hjemmesiden). Mange tak til skildpadde redder Marty La Prees for billederne. Skildpadden bor nu i det rette miljø og for den rigtige kost, desværre er deformiteten permanent.

Spørgsmål: I en bog står der, at jeg skal fodre min skildpadde med ost og hårdkogte æg. Hvad mener I?

Svar: Vis mig hvor skildpadderne kan finde ost og kogte æg i naturen… Du må ALDRIG fodre din skildpadde med noget som dette. Pizza, burger, is, brød, mælk, donuts, ”abe-mad”, vegetabilsk olie og en hel masse andre totalt unaturlige fødekilder som bliver foreslået i bøger og på diverse hjemmesider falder i samme kategori. Der er en simpel regel: hvis skildpadden ikke lever at produktet eller et lignende ude i naturen, så er der ingen grund til tilbyde det i fangenskab. Altså IKKE anvendeligt og det gøre mere skade end gavn.

Spørgsmål: Min skildpadder komme af med noget hvidt, kalkagtigt substans sammen med urinen. Jeg har fået at vide at det er for di den får for meget kalk i sin kost – passer det?

Svar: Nej bestemt ikke. Det er urin-syre og har intet med kalk at gøre. Det er et produkt af protein stofskiftet som finder sted i krybdyr og fugle. Hvis det er koncentreret og tykt kan det være fordi: stort protein indhold i foderet, eller dehydrering. Det er normalt der er urinsyre men for meget vil kræve at man undersøger hvad som ligger til grund for dette. Og ændre det som er galt.

Spørgsmål: I stedet for at bruge kalk tilskud, kan jeg garantere at kalkindholdet er stort nok ved at bruge grønsager som har et kalk/fosfor forhold som er bedre end 2:1 (2 kalk–1 fosfor)?

Svar: I teorien ja, men i praksis sikkert ikke. Det er svært at vide om de fødeemner du vælger indeholder den mængde af kalk, som du forventer. Da det ikke er muligt at lade hvert enkelt emne analysere, og at der ikke er nogen simpel måde at se det på, er det umuligt at se hvad det indeholder. Publicerede tabeller ser i teorien fine ud, man i praksis kan indholdet i fødeemnerne varierer 100 måske op til flere 1000 % fra tabellerne. Jeg vil ikke foreslå at men stoler på disse tabeller, til dette brug. At tilsætte kalcium er 100 % sikkert, og sikrer at det rette forhold opnås.

Spørgsmål: Hvorfor skal jeg vælge et fosfor frit kosttilskud i stedet for et som indeholder et forhold på 2:1 Kalk/fosfor? Er fosfor ikke også vigtigt?

Svar: Jo det er. Men det findes i rigelige mængder i næsten al grønt, bladrige grønsager og planter, og det er derfor ikke nødvendigt at tilføje ekstra. Det er oftest kalk som mangler i skildpaddernes kost ikke fosfor. Ved at bruge et tilskud som indeholder forholdet 2:1 opnår man blot at mængden øges og ikke at forholdes ændres. De har brug for minimum forholdet 2 kalk til 1 fosfor. Altså et minimum ikke det optimale. Vi sigter efter at få et minimum forhold der hedder 3:1. Mange af de naturlige planter dyrene selv finder indeholder et 5:1 forhold eller bedre.

Spørgsmål: Er det ok at kun bruge kalcium karbonat som kosttilskud eller skal jeg også tænke på andre sporestoffer?

Svar: At tilføje Kalcium Karbonat er en sikker måde at undgå Kalk mangel (taget i betragtning at der også er D3 vitamin tilstede) og at protein indholdet holdes inde for den sikre grænse som der tillades for den enkelte art. Men du har ret i at det ikke hjælper på andre former for mineral mangler. Det er netop derfor at vi udover det daglige kalktilskud også tilsætter et multi-mineral supplement. Det indeholder mange makro næringsstoffer som ellers ikke er at finde i den kost som tilbydes i fangenskab. Eksempler på sådanne produkter kan være ’Miner-all’ eller ’Nutrobal’. Vi bruger det 2 gange om ugen, og finder det rigelig for at undgå sådanne mangler. Vi øger frekvensen ved unger og æglæggende hunner.

Spørgsmål: Jeg holder en Geochelone sulcata (Afrikansk sporeskildpadde) og jeg bor I Arizona. Min skildpadde er ude det meste af året. Han har det fint, men jeg er bekymret for om jeg skal tilbyde ham D3 tilskud, han får dagligt kalk?

Svar: Du er heldig at bo i et område med mange sol elskende krybdyr og med mange dage uden skyer på himlen. Som din skildpadde, danner disse krybdyr de D3 vitaminer som er helt nødvendige, gennem solens UV-B stråler. I din situation mener vi ikke der er behov for at give et ekstra D3 tilskud. Men havde du boet længere nord på hvor der mere overskyet, ville det være tilrådelig med et supplement.

Spørgsmål: I mange bøger har jeg læst, at man bør give et A vitamin tilskud regelmæssigt? Hvad mener I?

Svar: Ved en fornuftig kost, er det ikke nødvendigt. Vi vil helt sikkert fraråde at men bruger ren A eller D vitamin, da det er muligt at overdosere alle former for fedtopløselig vitamin.

Spørgsmål: Kan jeg bruge ’flydende solskin’ D3 dråber i stedet for at investere i dyrt UVB belysning?

Svar: Nej, vi vil absolut fraråde at brug produkter som dette. De er potentiel meget farlige (se svaret om A vitamin ovenover). Overdosering er muligt, så undgå disse produkter.

Spørgsmål: Kan en skildpadde blive overvægtig?

Svar: Ja de kan. Især arter som har en kort aktivperiode i naturen pga. vinter hi, sommerdvale eller begge, er specielt følsomme/modtagelige af natur pga. den rigelige fodermængde der er at finde i fangenskab. Arter som Russisk landskildpadde (testudo horsfieldii) og Afrikansk sporeskildpadde (Geochelone sulcata) er specielt vanskelige hvad dette angår. Det har vi i sandhed set nogle tykke eksempler på. Men som hovedregel vil skildpadder som holdes på en forkert type diæt, blive overvægtige i fangenskab, og vil til sidst komme til at lide af fedtinfiltrationer i leveren. Enhver fodertype som indeholder mættet fedt, vil helt sikkert give samme resultat på de planteædende skildpadder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.