Forberedelse til dvale

Forberedelse til dvale.

Original titel: Preparing for hibernation
Original URL: http://www.tortoisetrust.org/articles/induction.htm
Forfatter: A.C. Highfield

(Oversætter:Peter Jensen, landskildpadder.dk som nødvendigvis ikke har samme holdning som i den oversatte tekst, jeg putter ikke mine skildpadder i dvale selv.)

(Når der i artiklen står vi, er vi = Tortoises Trust)

Skildpadde arter som er sikre at dvale: Testudo graeca , Testudo ibera , T. whitei , T. marginata , T. hermanii and T. horsfieldii. Den Nord Amerikanske ørkenskildpadde, Gopherus agassizzi stiller samme krav.

Skildpadde arter som IKKE må komme i dvale: T. kleinmanni  ( Ægyptisk landskildpadde ) og Testudo nabeulensis (den Tunesiske landskildpadde) og ALLE tropiske skildpadder som Rødhovedet skovskildpadde ( Geochelone carbonaria ), Afrikansk sporeskildpadde ( Geochelone sulcata ), Hængsel skildpadder ( Kinixys arterne), osv.

Prøv aldrig at dvale en skildpadde hvis du har mistanke om at den kan være syg, eller er undervægtig. At komme en syg eller undervægtig skildpadde i dvale er lig med den visse død!

For at skildpadden skal kunne klare sig gennem vinterdvalen i god stand har den brug for at opbygge et betydeligt fedtlag, hvori den lagrer vitaminer og vand. Uden fedt og vand reserver dør skildpadden af sult eller dehydrering. En passende fedt reserve vital for skildpadder i dvale. De lever af denne fedtreserve mens den sover, er fedtreserven opbrugt for tidligt begynder skildpadden at tære på den fedt som er i musklerne og i de indre organer som så vil blive betydeligt svækket.

Sker dette vil skildpadden dø under dvalen.

Nøglefaktorer som i gangsætter dvale adfærden starter i sensommeren eller det tidlige efterår.

Disse miljømæssige betingelser omfatter:

  • Reduceret gennemsnitstemperatur. Dagene bliver koldere med lavere minimum temperatur.
  • Dagene bliver kortere (dagens længde mener man registreres i hypofysen)
  • Reduceret lys intensitet pga. solens lavere position på himlen.

Som disse faktorer påvirker skildpadden, vil den blive mindre aktiv og mindre interesseret i at tage føde til sig. Dette kalder vi ”dvalens introduktions periode”.

Denne ‘faste’ periode kan vare 3-6 uger, uden risiko. Vi anbefaler at holde skildpadden ved en temperatur på 13 grader celsius i en periode på mindst 3 uger efter at det sidste måltid er indtaget. Denne periode tillader føden at passerer fordøjelses kanalen helt. Noget af det farligste man kan gøre, er at komme skildpadden i dvale (under 10 grader) lige efter den har gået varmt og med normal adgang til føde. Hvis man gør dette vil der i skildpaddens tarmsystem være en stor mængde delvist fordøjet foder, som er farligt for skildpadden. Foderet rådner simpelthen inde i skildpadden, og dette medfører farlige gasarter og gifte.

Vigtige pointer:

Jo større skildpadden er dets længere er den om at fordøje den føde den har i maven.

  • Store skildpadder i 2- 3 kg . vægtklassen mellem en måned og op til 6 ugers faste
  • Medium størrelse skildpadder 1- 1.5 kg . klassen vil kunne klare sig fint med en faste på 3-4 uger.
  • Små skildpadder under 1 kg . har typisk brug for 3 ugers faste

Vi rekommanderer ikke en faste periode på under 3 uger, selv for helt små skildpadder.

Alle disse perioder er temperatur afhængige. Ved lave temperaturer nedsættes forbrændingen og føden er længere tid om at blive fordøjet. Ved højere temperaturer er processen hurtigere. Det er derfor vi rekommanderer de ovenstående temperaturer, da de er lave nok til at undertrykke ædelysten, men høje nok til at fordøjelsen fortsætter.

At holde skildpadden ude (hvis temperaturen er sikker) i første halvdel af fasteperioden, og i et uopvarmet rum (hvis det kan opretholde den korrekte temperatur på 13 grader) i den sidste halvdel af fasteperioden er ofte meget effektivt.

Skildpadden vil blive mindre og mindre aktiv samt mere og mere træt. Til sidst vil den ikke engang komme frem fra sit skjul ret ofte. Det er nu vi synes den er klar til dvalen.

Bemærk at skildpadden IKKE må tilbydes føde i fasteperioden, men skal tilbydes vand 3 eller 4 gange om ugen. Dette er for at sikre skildpadden væske nok under dvaleperioden, men også til at skylle urater (den hvide klat) ud af blærerne.

Skildpadden skal tjekkes inden den bringes i dvale, og deres vægt skal noteres, da de taber sig under dvalen. Se http://www.tortoisetrust.org/articles/safer.html og http://www.tortoisetrust.org/articles/measuring.htm for mere information om disse emner.(oversættes når jeg får en ledig stund // Peter)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.