Afrikansk Sporeskildpadde -Pasningsvejledning

Navn: Afrikansk sporeskildpadde
Latinsk betegnelse: Geochelone Sulcata

Udbredelse: Sahelzone eller Sahelbælte (Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria, Senegal, Sudan, Tchad, Ætiopen ) i Afrika.

Dyrets Størrelse: op til 83 cm. og en vægt på op imod 105 kg.

Terrarietype: Tør

Temperatur i terrariet: Stuetemperatur – Varmeplads ca.45 C, nat temperatur 18–20 grader.

Fodertype: Bladmateriale, græs, masser af hø, Pre Alpin Testudo ® tilsæt vitaminer og kalk hver dag. Du må ikke give frugt. Vand skal tilbydes en gang om ugen.

Vinterdvale: Nej

Den afrikanske sporeskildpadde (Geochelone Sulcata) er en af de største landskildpadde arter der findes, kun overgået af kæmpeskildpadderne på Galapagos- og Aldebraøerne. Med en vægt på op imod 105 kg. og en længde på 105 kg. som er rekorden for denne art, er det skildpadder som stiller meget store pladskrav. Ligeledes skal man have i mente at der skal en betydelig varmekilde til at opvarme en voksen sporeskildpadde, og dermed en betydelig stigning i sit elforbrug. Du bør derfor tænke dig om en ekstra gang inden du anskaffer dig så stor en skildpadde.
Sporeskildpadden har fået sit navn efter de to iøjnefaldende sporer, der sidder på lårene af bagbenene.

I naturen graver sulcataen lange gange under jorden, for at kunne udholde de høje temperaturer der er i Sahelbæltets omgivelser. I disse omgivelser er føden sparsom og derfor må sulcataen nøjes med hvad den kan finde af vissent græs/hø, visne blade og sukkulenter. Det er disse fodertyper som man skal tilbyde sine dyr i fangenskab. Forket fodring med for våd og proteinholdig føde vil hurtigt føre til misvækst sygdomme og i værste fald døden.

Anlægget til sporeskildpadden skal bygges robust pga. de enorme kræfter dyrene har. De skal have mulighed for at skjule sig i en hule, og altid have masser af hø til rådighed. Varmelampen skal placeres i en passende højde så temperaturen under den kommer op på 45 grader. Fuldspektret UV rør er nødvendige, og må ikke hænge højere en 30 cm. for at få den bedste effekt ud af dem. Der skal være en kølig ende hvor skildpadden kan søge hen når den har det varmt nok.

Sulcataen har godt af et udendørs ophold på de varmeste sommerdage, hvor dyrene holder af at græsse og nyder solens varme og den friske luft. Dyrene tåler som alle de andre skildpadde arter ikke træk. Der skal være skyggefulde områder i udendørsanlægget, og gerne mulighed for at kunne grave huller i jorden, en beskæftigelse som sulcataen holder meget af.

Sporeskildpadden er særdeles produktiv når det gælder reproduktion. Kuld 15-20 æg lægges 2-6 gange om året. De små spore skildpadder ses af og til i dyrehandlen, og er meget fristende for ukyndige at tage sådan en lille fætter med hjem, ganske uvidende om den enorme størrelse dyret opnår.

Enkelte dyr i en flok kan være dominerende, og i sådanne tilfælde bør den dominerende flyttes til et andet anlæg, så den ikke stresser de andre skildpadder unødigt.

Læs mere på sulcata.dk

Copyright ©2010 Peter Jensen – Landskildpadder.dk