Sygdom

  Skildpadde sygdomme

Jeg kan ikke fortælle en hel masse om sygdom, da jeg ikke er dyrlæge, og derfor ikke vil rådgive dig forkert. Så disse råd er fra litteraturen, og egen erfaring. Er du det mindste i tvivl, kontakt straks dyrlægen. Kommer skildpadden hurtigt under behandling for en evt. sygdom, er chancen for helbredelse stor.
Det er din opgave at holde øje med skildpaddens velbefindende. Hvis den viser tegn på sygdom skal du straks kontakte en dyrlæge.

  Tegn på sygdom kan være

Slim ved øjne & næse

Hævede øjenlåg

Ændret adfærd

Unormal sløvhed, ligger lang tid under varmelampen uden at spise

Anstrengt/pibende vejrtrækning

Tynd afføring

Orm i afføringen

Stærkt lugtende afføring

Ændret farve på urinsyren(den hvide klat)

Spise væring

Større vægt tab

  Bad & vand

Du skal bade landskildpadden en gang om ugen, hvis den holdes inden for i et terrarie. Det skal du gøre i et lille kar med en smule 37 graders varmt (lunkent) vand, mål med termometer hver gang. Holdes skildpadden udenfor i sommerperioden under naturlige forhold er det ikke nødvændigt med bad blot der er frisk forsyning af drikkevand.

Der skal så meget vand i, at skildpadden med lethed kan holde hovedet fri af vandet.
På denne måde får skildpadden noget at drikke, og samtidig hjælper du den, til nemmere at komme af med sin afføring.

Hvis skildpadden laver afføring i badet, tages den straks op og tørres forsigtigt. Derefter lægger du den tilrette på sin sol plads så den kan få varmen igen.

Det er også vigtigt at skildpadden har adgang til frisk vand i sit terrarium, selvom der i visse bøger står noget andet. Russiske landskildpadder drikker dog sjældent.

Nogle spørger ofte “Hvorfor skal jeg bade min skildpadde? der er jo ingen som bader skildpadderne i naturen”. Nej det er der ikke, men skildpadden i et terrarie er jo netop ikke i naturen. Jeg har altid badet mine skildpadder, og har de ikke haft gavn af badet så har de i hvert fald ikke taget skade.

Skildpadder drikker (og tisser) ofte i henstående vandpytter i naturen. Det er samme reaktion man fremkalder når man bader dem. Det hjælper med til at øge væskegennemstrømningen gennem nyrerne, udskillelse af affaldsstoffer sikres og blæren tømmes. Såfremt skildpadderne ikke bliver underafkølede under (eller efter )badet, er det derfor en glimrende idé.
Ikke sådan at forstå at de skal bades hele tiden (det bliver de jo heller ikke naturen).
Som “tommelfingerregel” bades voksne (sunde og raske selvfølgelig) skildpadder ca 1 x ugen, mens unger bades oftere – ofte 2 x ugen. Det fungerer normalt godt.(Kilde.:Dyrlæge Beth Fledelius)

  Bund materiale

Man skal desuden være opmærksom på hvad man bruger som bundmateriale i sit terrarium. En del dyrehandlere foreslår træflis og lign. Glem det, brug helst avis, jord/sand (bedst) dog ikke muld eller spagnum fra plantesække da det støver for meget. Skildpadden kan ikke tåle at spise træflis. Skildpadderne har desuden en besynderlig trang til at æde især hvide sten, så hold øje med det.

Afføring/urin og madrester skal fjernes hver dag, så undgår du mange sygdomme.

Du skal sørge for at der ikke er fugtigt nede i terrariet, specielt ved den russiske landskildpadde.

  Hvad kan man selv gøre?

Hævede/sammenklistrede øjne

Har skildpadden opsvulmede øjenlåg eller er de helt sammenklistret så dyret ikke kan åbne øjnene, kan du forsøge at bade skildpadden i lunkent kamillete. Temperaturen må maks. være 37 grader, lav det hellere en smule køligere end for varmt. Tag så en vatrondel og dyp den i kamilleteen og dub skildpaddens øjne meget forsigtigt. Denne ‘behandling’ skal foretages hver dag i en uge. Er der ingen forbedring efter en uge, skal du kontakte dyrlægen. Et bad i lunkent timian te er også en mulighed, da timian har en utrolig helende virkning. Du skal også sørge for at din skildpadde har den rette temperatur for arten, og at evt. støvet bundlag også kan give gener i både øjne men også i luftvejene.

Orm i afføringen

Hovedparten af alle skildpadder har eller pådrager sig en eller anden form for indvoldsparasitter. Det kan dreje sig om orm eller andre former for ubehagelige parasitter.
Nogle gange er det muligt at se ormene i afføringen med det blotte øje, men for det meste er det kun ormenes æg som kommer med ud. Disse æg er så små at det kræver mikroskop at få øje på dem, samt en erfaren dyrlæge til at spotte dem ud.
Andre tegn på indvoldsorm/parasitter kan være en ildelugtende/ufordøjet eller tynd afføring. Nogle gange kan manglende appetit også vise sig at være parasitterne som driller.
Derfor er det en god ide at få dyrlægen til at tjekke en afføringsprøve en gang om året, så man kan komme i gang med en evt. behandling af parasitterne, hvis det drejer sig om en parasit som er ‘usund’ for skildpadden. En evt. ormekur er receptpligtig så det er ikke længere muligt at købe det som håndkøbsmedicin. Du skal være opmærksom på at ikke alle dyrlæger ved hvilken medicin/kur som din skildpadde kan tåle, så det er helt nødvendigt at du allierer dig med en dyrlæge som har den fornødne ekspertise, ellers er det dømt til at mislykkes. En evt. fejlbehandling kan få fatale følger for skildpadden, som er et meget følsomt dyr. Medikamentet Ivermectin må under INGEN omstændigheder bruges til skildpadder, så dør de. Du skal også være opmærksom på hvis din dyrlæge vil give skildpadden ormekuren som indsprøjtning for det tåler skildpadderne meget dårligt. Ormekur bør gives gennem munden.

  Salmonella

Du skal være opmærksom på at din landskildpadden, som alle andre krybdyr kan være inficeret med salmonella når du køber den.

Køb ikke et dyr hvis der lugter meget grimt i dets terrarium hos dyrehandleren, find et andet sted.

Salmonellaen skal kun behandles hvis dyret lider under infektionen. Desværre er der ikke så meget man kan gøre for skildpadden.

Da skildpadden kan lide af forskellige tarmparasitter er det en god ide at få afføring checket hos din dyrlæge en gang om året.



  Dyrlæger med forstand på krybdyr

Det er meget vigtigt at du benytter dig af en dyrlæge som har forstand på skildpadder/krybdyr hvis du har mistanke om at din skildpadde er syg. Hvis du blot vælger din “lokale” dyrlæge, er der overhængende fare for at skaden bliver større med en evt. fejlbehandling. Så det kan altså godt betale sig at køre langt for at komme til den “rigtige” dyrlæge.

Kender du en dyrlæge som har forstand på skildpadder er du meget velkommen til at sende en mail til mig, så vedkommende kan komme på listen.

Dyrehospitalet City Syd

Vandmanden 10D
9200 Aalborg SV
Tlf.98 11 74 00
post@dhcitysyd.dk

Hjortekær Dyreklinik

2800 Kgs. Lyngby
Tlf: 45930730
E-mail: beth.fledelius@mail.tele.dk
Konsultation efter aftale
www.krybdyrdoktor.dk
Dyrlæge Beth Fledelius